Stressi – ystävä vai vihollinen? Ja mitä sille voi tehdä ennen kuin kahvikuppi lentää seinään?

Stress – vän eller fiende? Och vad kan man göra åt det innan kaffekoppen flyger in i väggen?


Gästpenna: Aku Hentilä / Population Welfare Association Ltd.

Stress har blivit lite som arbetslivets gudfader – den driver allt bakom kulisserna, men ingen vet egentligen när det kommer att bli ett problem. Ibland är stress bra – det håller oss skarpa och ger oss en prestationsökning. Men om det går för långt och stressen byggs upp blir det en tyst effektivitetsdödare som bit för bit tär på din uthållighet och produktivitet. 

 

På Väestöliitton Hyvinvointi Oy fokuserar vi särskilt på proaktiva och lågtröskellösningar för psykiskt välbefinnande i arbetslivet. I praktiken innebär det att man inte behöver vänta tills stressen exploderar i huvudet eller tills HR börjar dela ut stressbollar som en "lösning" . Men hur återhämtar man sig innan kropp och själ säger fel ? Här är några tips. 

 

Mikropauser: ett litet men effektivt sätt att återhämta sig under dagen 

Det pratas mycket om återhämtning på arbetsplatsen, men det betyder ofta något abstrakt som "kom ihåg att vila ". Det är värt att vara mer specifik! Det är en bra idé att bygga in återhämtning i din vardag, och det kan ske till exempel genom mikropauser – små andetag som håller stressen under kontroll även under bra väder. 

  • Rör på kroppen – promenader, intervallträning, stretching. Du behöver inte springa ett maraton, bara ta huvudet från planet för ett ögonblick. 

  • Andningspauser – några djupa andetag kan redan sänka din puls och aktivera det parasympatiska nervsystemet. 

  • Neurosoniska och andra återställande metoder – Om djupandning ensamt inte räcker kan du alltid låta tekniken göra jobbet åt dig. 

 

Neurosonic som en del av lågtröskellösningar 

Neurosonic är ett konkret exempel på hur återhämtning kan göras till en del av vardagen utan att man behöver boka en semester till Bali. På Väestöliitton Hyvinvointi Oy använder vi Neurosonic som en del av både lågtröskeltjänster för arbetshälsa och mer krävande psykoterapiprocesser. Vi har Neurosonics på våra platser i Helsingfors och Tammerfors, och vi hyr även ut mobila madrasser till företag. 

 

Detta är inte bara ett trevligt tillägg, utan ett väl undersökt faktum: balansen i nervsystemet påverkar direkt vakenhet och stresstolerans. Därför är det värt att integrera återställningsverktyg direkt i vardagen, inte bara när man redan är i kollapsfasen. Neurosonic kan användas fristående – eller kombineras med diskussionsstöd och arbetshandledning som en del av en bredare återhämtningsstrategi. 

 

Mina erfarenheter: sömnkvalitet, vakenhet och det berömda flödet 

I mitt fall har effekterna av Neurosonic varit synliga, till exempel: I mätningar från Oura och Nuanic har sömnkvaliteten tydligt förbättrats. Djupsömnen har ökat med upp till 0,5–1 timme, vilket redan är en betydande skillnad. 

Men återhämtning är inte bara viktigt när stressen börjar ta ut sin rätt. Eustress – det vill säga positiv stress som är stressig på ett bra sätt – kan vara lika tömmande om du inte återhämtar dig från den. För mig är detta särskilt tydligt i kreativt arbete: när idéerna flyger och saker och ting går framåt börjar min kropp gå på högvarv. Då kan arbetsdagarna lömskt förlängas och återhämtning och sömn kan saknas. 

 

Jag har lärt mig att använda Neurosonics program på en mängd olika sätt i mitt eget liv. På kvällarna använder jag längre avslappningsprogram, och på morgonen och under dagen har aktiverings- och R10-programmen varit mina favoriter när jag behöver öka vakenheten och få ett bättre flöde för kreativt arbete. 

 

Hur håller man stressen uppe och undviker utbrändhet ? 

Stress är inte fienden, men utan återhämtning finns det en hög risk att den så småningom blir en. Istället för att vänta på att saker ska gå överstyr, varför inte göra något i förväg? 

 

Vi på Finlands Befolkningsvälfärdsförbund Ab anser att psykiskt välbefinnande inte ska vara en avlägsen lyxprodukt, utan en grundläggande byggsten i varje arbetsgemenskap. Därför utvecklar vi ständigt lågtröskellösningar som är verkligt praktiska och enkla att implementera. Neurosonic är ett av många sätt att få in balans och återhämtning i nervsystemet i det dagliga arbetet – antingen självständigt eller i kombination med andra tjänster som stödjer psykiskt välbefinnande. 

 

Om bloggaren:  

En kombination av affärsrealism och välfärdshumanism 

Aku Hentilä är terapeut och verksamhetschef med ansvar för organisationstjänster på Finlands Hälsovårdsförbund Ab och expert i projektet Välbefinnande på arbetsplatsen. Aku har nästan 20 års erfarenhet inom näringsliv och finans, och åtta år inom välfärdssektorn och arbetsledning. Det betyder att han har suttit i konferensrummet och klottrat budgetar och i terapirummet och lyssnat på folk . Så förståelse kan hittas i både antal och människor – och det är det som skapar en fungerande helhet.