Balans för träning och återhämtning: Tips från Fressi

I januari funderar många på en livsstilsförändring, som ofta innebär att de också ändrar sina rörelsevanor. Orealistiska mål kan dock tära på motivationen, och kroppen är helt utmattad efter bara några veckor. Vi frågade Fressi Sykes servicechef och sjukgymnast Sanni Nevalainen hur man skapar en balans mellan träning och återhämtning så att välbefinnandet istället för en momentan drog byggs in i en långsiktig rutin.

Hej Sanni! 

Hur ska du börja röra på dig så att träning blir en vana i vardagen och inte bara förblir en entusiasm i början av året? 

Definitivt med måtta! Det är värt att sätta upp realistiska mål så att deras genomförande är möjligt. Ett bra mål kan till exempel vara att gå till gymmet två gånger i veckan och göra det som din energinivå tillåter i det ögonblicket och det som känns bra. Det kan också räcka med att gå till gymmet, värma upp och lyssna på vad din kropp behöver just nu. Det händer ofta att när kroppen värms upp är träningen klar.

Vilka är de vanligaste stötestenarna när man börjar inspirerad av det nya året? 

Det ställs ofta upp för många orealistiska mål. Vi kanske tror att vi kommer att träna varje dag, eller så fokuserar vi bara på att gå ner lite i vikt eller ett visst antal. I det här fallet tas inte nödvändigtvis hänsyn till vad som är realistiskt, vad kroppen klarar av och vad som stödjer ett övergripande välbefinnande. Detta kan leda till att man flyttar från diket till källan. När målen inte uppnås blir motivationen ofta lidande. Nykterhet är därför ett trumfkort – att skapa permanenta rutiner är det viktigaste.

Hur stödjer återhämtning välbefinnande? 

Välbefinnande består av många områden, och återhämtning är ett mycket viktigt område vid sidan av träning. Ibland behöver kroppen vila, men ibland behöver sinnet också återhämta sig från vardagens jäkt. Syftet med träningen är att föra in energi och ork i vardagen, inte att ta bort dem.

Vilka negativa effekter kan överdriven träning ha? 

Kroppen kan inte hålla för evigt, och för mycket träning kan också överbelasta nervsystemet. Det kan leda till ett konstant överexciterat tillstånd, vilket hindrar sömn och vardagsliv. Om sömnen är dålig eller inte räcker till blir vardagen svår, återhämtningen uteblir och det har en övergripande effekt på välbefinnandet.

 Hur stöder Neurosonic återhämtning från träning? 

Neurosonic är ett utmärkt sätt att stödja återhämtning. Våra coacher guidar dig alltid till ett holistiskt välmående, vilket även inkluderar återhämtning från träning. De flesta av våra coachingkunder har Neurosonic som en del av sitt träningsprogram. Den snabbaste märkbara effekten av Neurosonic är ofta en förbättring av sömnkvaliteten. Även en kort stund med Neurosonic hjälper till att återhämta sig från dagen och träningarna och lugnar nervsystemet vilket gör sömnen mer vilsam.

God sömn och adekvat återhämtning är grunden för träning – om du inte återhämtar dig ordentligt kommer du inte heller att orka träna eller klara av vardagens utmaningar. När kroppen är utvilad är den mer redo för nästa träningspass och vardagssysslor.

 

Se alla Sannis tips på Youtube:

 

Neurosonics tips för att stödja träning:

  1. För att minska muskelspänningar : Neurosonic slappnar av musklerna och förbättrar blodcirkulationen efter fysisk ansträngning. Prova ett 36-minuters återhämtningsprogram i slutet av ett tidigare träningspass. Det är ett energigivande och mycket fysiskt återställande program som effektivt påverkar ämnesomsättningen. 

 

  1. För djup avslappning : Genom att stimulera det autonoma nervsystemet främjar Neurosonic stresslindring och förbättrar sömnkvaliteten, vilket stöder återhämtning. Om träningen sträcker sig längre in på kvällen innehåller det 41 minuter långa restaureringsprogrammet många avkopplande perioder och tar hänsyn till sömnkvaliteten. 

 

  1. Förberedelser inför nästa träningspass : Före ditt nästa träningspass, prova Neurosonics 12-minuters aktiveringsprogram. Programmet höjer vakenhetsnivån och är särskilt lämpligt att använda på morgonen och under dagen.