Hangö hälsocentral använder Neurosonic på sin mentalvårdsenhet

Sommaren 2017 förvärvade Hangö hälsocentral en Neurosonic Professional-stol enligt ett leasingavtal, främst för användning av enheten för psykisk hälsa och missbruk samt mottagande av barn och unga.

Enheten för psykisk hälsa och missbruk har 1 psykologtjänst och 1 + ½ + ½ psykiatrisk sjukskötersketjänst. Till enheten hör även ett aktivitetscentrum där 1 psykiatrisk sjuksköterska och 1 slöjdlärare arbetar. Mottagningen för barn och unga har 1 familjeterapeut, 1 psykolog, 1 socialkurator och ½ psykiatrisk sjuksköterska. Enheterna arbetar efter principen om låg tröskel, det vill säga ingen remiss behövs.

Den största kundkretsen på enheten för psykisk hälsa är patienter med depression och ångest. Problem relaterade till olika livskriser för också människor till enhetens kundkrets. Patienter remitteras till enheten från specialiserad vård på grund av olika psykiska sjukdomar eller problem. I Hangö verkar en frivillig psykologisk första hjälpen-grupp som erbjuder hjälp till dem som har upplevt psykiska trauman. Gruppens kunder erbjuds också möjlighet till neurosonisk avslappning.

ALLMÄN HÄNSNING TILL ANVÄNDNING AV NEUROSONIC I HANKO Hälsocenter

Vanligtvis erbjuds ett 25 minuters avslappningsprogram, men t.ex. smärtpatienter har provat andra program efter sina individuella behov. Patienterna går på Neurosonic-behandling 1-3 gånger i veckan eller individuellt enligt överenskommelse. Chatttjänsten på Neurosonics hemsida har hjälpt personalen mycket snabbt och sakkunnigt. Även sjukgymnaster på vårdcentralen har erbjudits möjlighet att använda stolen i klientarbetet.

STATISTISK INFORMATION FÖR 2018

Under 2018 gjordes totalt 933 anställningar till Neurosonic-stolen, toppmånaden var november då det var 149 anställningar. De flesta av mötena gällde ett 25-minuters avslappningsprogram.

De flesta patienter som hänvisats till Neurosonic av sjuksköterskorna på psykiatriska enheten var depressions-/ångestpatienter och ett stort antal hade traumabakgrund. Ett fåtal patienter med diagnosen sömnstörningar kom med en remiss från vårdcentralsläkaren. Flera patienter skulle också kunna beskrivas som smärtpatienter. Stadsanställda hade möjlighet att boka tider för neurosoniska behandlingar (välbefinnande på jobbet), och några gjorde det. Många av dem som besökte en psykolog hade en bakgrund av smärta eller trauma, samt svårigheter relaterade till sömn eller avslappning

KUNDUPPLEVELSER OCH OBSERVERAS ATT VARA INFLYTANDE I VÅRDSRELATIONEN

Majoriteten av Neurosonics kunder söker hjälp/lättnad i ett överstimuleringstillstånd; Neurosonic hjälper till att lugna det autonoma nervsystemet, slappna av inlärning.

Att sitta i stolen ger en upplevelse av medveten närvaro: kroppsmedvetenhet, musik etc, vilket är av stort värde, speciellt för att återställa traumapatientens känsla av kontroll i nuet. Att komma till neurosonisk behandling och vara där ger nästan undantagslöst klienterna upplevelsen av att ta hand om sig själva (ordna tid för det, tillåtelse att stanna/lugna ner) och att uppleva dess betydelse överraskar många, får dem till och med att gråta.

För patienter med depression ger bokning av tid struktur på veckan och patientens självhjälp förbättrar självbilden och lyfter därmed humöret. I hektiska tider kan ett Neurosonic-möte hjälpa till att fungera som supporter inför nästa möte. Patienterna har själva frågat om råd om hur de använder programmen via Neurosonics chattjänst.