Metsokanka-skolan: Neurosonic fräschar upp och det har varit en lättnad för mental påfrestning

Metsokankas skola är en enhet med 1 377 elever, inklusive en grundskola och en mellanstadieskola. När det gäller antal studerande är Metsokanka campus den näst största skolan i Finland. Utöver det vanliga skolarbetet fokuserar Metsokankas skola på utvecklingen av Wellbeing School-modellen, vars en av de tre hörnstenarna är att öka välbefinnandet bland elever, familjer och personal. Tillsammans med Hyvinvointikoulu-modellen kom Neurosonic-divanen för användning av Metsokankas personal redan för fyra år sedan. Efter fyra års samboende kunde Neurosonic intervjua och höra erfarenheter från Metsokankas rektor Kalle Komulainen och biträdande rektor Anna-Kaarina Jääskeläinen .

En representant från Neurosonic besökte Metsokanka campus för första gången för fyra år sedan. Under diskussionen riktades tanken mot personalens välbefinnande. Enligt rektor Komulainen är det väldigt få sätt att stödja personalens välbefinnande som kan erbjudas personalen på arbetsplatsen som vardagsvara. Samarbetet med Neurosonic startade med en provkörning som slutade i ett köpbeslut mycket snabbt efter de första försöken "Neurosonics program har visat sig vara en fantastisk permanent lösning för personalen att få en liten stunds avkoppling på dagen", konstaterar. Jääskeläinen.

Neurosonic-divanen med musiklicens och tryckt filt finns just nu i lärarrummet. Bland skolpersonalen har Neurosonic en väletablerad användarbas. Divanen används nästan dagligen eller åtminstone regelbundet på morgonen, i slutet av dagen eller under hopplektioner. Det finns också ett varierande antal enstaka användare. De mest använda programmen bland Metsokankas personal är de kortare programmen, från kraftkokning till 12 minuters aktivering. "På morgnarna använder jag aktivering, vilket enligt min egen erfarenhet påskyndar ämnesomsättningen", konstaterar Jääskeläinen; "När det blir längre perioder utan att använda apparaten märker man det i kroppen". Skrattande, tillägger Jääskeläinen; "Morgenen börjar inte utan aktivering och en kopp kaffe."

Särskilt ur Komulainens synvinkel är det en stor sak i sig att personalen som belastas av sitt arbete har känt att Neurosonic är uppfriskande och att det har lättat på deras psykiska påfrestning. "Även om det mätbara penningvärdet inte har visats konkret är detta köp absolut värt priset på grund av dessa användares subjektiva upplevelser", konstaterar Kalle Komulainen i slutet av intervjun.