Rehabiliteringscenter: vi har sju olika stolar på våra olika enheter

Vi har sju stolar i bruk i våra olika enheter. Tre stolar finns på boendeserviceenheten för äldre, två är i rehabiliterande dagverksamhet och två finns på akutprimärvårdens sjukhusavdelning. Vi använder även en madrass vid hemrehabilitering.

Vår erfarenhet är att personer med demens har lugnat ner sig och sovit lugnare. Vi provar alltid stolen som en lugnande metod om den äldre är rastlös och/eller har svårt att somna. Det finns inget behov av att använda ett bälte som begränsar rätten till självbestämmande, till exempel eftersom stolen redan lugnar sig själv. Om det är svårt att sätta sig i stolen kan den boende även hjälpas åt med ett lyft vid behov. Stolen kan justeras till ett så bekvämt läge att det är säkert att sitta i den. De anhöriga har också upplevt att stolarna är en utmärkt del av den service som enheten erbjuder, så det har också ökat deras positiva bild av oss.

I rehabiliterande dagsaktiviteter används stolen även för avslappning och återhämtning, t.ex. Hemrehabilitering har använt madrassen för hemmaboende äldre för att stödja rehabiliteringen.

På akutavdelningar har stolen använts av alkoholabstinensbehandlingspatienter samtidigt som de kommit för att söka ersättningsbehandling eller som en del av sin behandlingstid på avdelningen, i detta fall för att lugna ner sig. Alla andra patienter har naturligtvis också fri tillgång till stolarna, men ibland har sjukhuspatienter akuta infektioner, vilket kan vara ett hinder för att använda stolen. En annan av stolarna på sjukhusavdelningen finns på avdelningen som erbjuder palliativ vård och hospice, där stolen även har använts för avkoppling och för att stödja smärtbehandling.

Personalen får använda stolarna och madrassen när de inte används av kunder och utanför arbetstid. Många har haft nytta av att använda stolarna på ett sådant sätt att nattsömnen har varit mer sammanhängande. Självklart kan du med hjälp av stolen få omedelbar avkoppling. Stolarna har även väckt intresse hos andra anställda, så stolarna kan anses öka arbetstrivseln.

Ett examensarbete har gjorts om användning av stolar, det vore bra med fler av dessa och att aktivera elevsamarbetet gällande stolar ännu mer.

Materialet i stolarna (avtorkbart konstläder) och rörligheten (hjul under) har visat sig vara bra. Färgen på stolen kan matchas till resten av interiören. Dessutom möjliggör enkelheten att använda appen på flera telefoner oberoende användning av stolen, t.ex. av en kund eller familjemedlem. Vissa av våra stolar har även stativ för surfplatta och hörlurar som spelar lugnande musik. Detta har visat sig vara bra, men inte nödvändigt. Stolen och madrassen är lätta att använda och kräver ingen långvarig användarutbildning, men det räcker med en snabb bekantskap. Självklart är inspelning och övervakning/utvärdering generellt viktigt för att hitta rätt program för kunden.

Neurosonic har i åratal varit en bra och pålitlig partner som du kan vända dig till i alla frågor, t.ex. om du har stött på utmaningar vid användningen av stolarna. Dessa har relaterat till flera användare, till exempel när det gäller tappade sladdar och surfplattor. Själva stolarna har inte behövt lagas, men de har fungerat bra.

Hannele Matjas
Serviceenhetschef
Västra sjukhusområdet
Sjukhustjänster, Serviceområde äldre
Västra Nyland välfärdsområde